UDRUGA RODITELJA DJECE S KOHLEARNIM IMPLANTOM - WWW.PUZNICA.HR

Bernarda Svetec

Klementina

Klementina Svetec rođena je 4. lipnja 1997. godine u Varaždinu. Kad je bila u dobi od četiri do pet mjeseci primijetili smo da ne reagira svaki puta na određeni zvuk, npr. lupanje. Obrativši se liječnicima rečeno nam je da je dijete premalo te da ne može reagirati kako mi želimo. Budući da nam je prvo dijete, poslušali smo liječnike.

Nakon godinu i šest mjeseci još uvijek nije izgovarala ni jednu riječ sa značenjem te smo insistirali da joj se provjeri sluh. Audiometrija (bera) napravljena je u SUVAG-u, a nalazi su pokazali obostranu gluhoću. Klementina je odmah uključena u individualnu rehabilitaciju na SUVAG-u gdje su joj i odabrani aparatići.

U razgovoru s roditeljima druge nečujuće djece kao i njezinom profesoricom saznali smo za mogućnost ugradnje umjetne pužnice. Vidjevši reakcije i mogućnost brže rehabilitacije kod operirane djece odlučili smo isto za naše dijete.

Klementina je operirana 1. lipnja 2000. godine u Bolnici Sestara Milosrdnica u Zagrebu, gdje joj je ugrađen implantat tvrtke MED-EL. Nakon mjesec dana priključen joj je i vanjski dio, tj. procesor. Njezine prve reakcije bile su strah, odbijanje aparata te zbunjenost, ali svakim danom je duže nosila aparat i ukazivala na zvukove koje je čula.

U rujnu 2000. godine uključena je u svakodnevni program rehabilitacije na SUVAG-u. Njezine prve riječi sa značenjem, "mama", "tata", uslijedile su već za četiri do pet mjeseci, a nakon toga svaki dan nešto novo. Sada, nakon osam mjeseci rehabilitacije u grupi i našeg rada s njom, počela je stvarati male rečenice od dvije, pa čak i tri riječi. Naši razgovori više se ne svode samo na pokazivanje predmeta i osoba, već i na njihovo imenovanje, što nam je olakšalo međusobnu komunikaciju, ali nas i usrećilo. Njezina svaka nova riječ pomaže nam da lakše prihvaćamo svaki novonastali problem.