UDRUGA RODITELJA DJECE S KOHLEARNIM IMPLANTOM - WWW.PUZNICA.HR

Proslov

Prema statistikama jedno dijete od 1.000 rodi se s teškim oštećenjem sluha odnosno gluho, a do pete godine jedno dijete od 500 izgubi sluh. O ljudima u višim godinama života koji polagano gube sluh ili ogluše nije potrebno ni govoriti. Mnogo ih je. Većini od njih moguće je nadomjestiti osjet sluha elektroničkim sklopom zvanim kohlearni implantat, koji danas ima na svijetu oko 20.000 osoba. Ana je jedna od njih.

Ovaj je tekst namijenjen informiranju roditelja gluhe djece i onima koji žele neka saznanja o iskustvima s kohlearnom implantatom kod djece. Naravno, pisan u vrijeme koje prethodi vremenu polaganog zaborava, namijenjen je i Ani. Za nju to ne bi trebao biti samo prikaz zbivanja kojih se ne sjeća, već poticaj da svoje iskustvo prenosi dalje, onima koji ga trebaju.

Ovaj je prikaz zahvala mnogima, onima koji su u njemu navedeni i nekima koji su ostali samo u našim srcima i mislima.

Kako ovaj iskaz duboko zadire u našu obiteljsku i medicinsku intimu i privatnost, tekst i slike, u cjelini ili dijelovima, nije dozvoljeno citirati, prenositi i objavljivati u bilo kojem obliku i bilo kojim sredstvima bez pismene dozvole roditelja.

Enes Midžić