UDRUGA RODITELJA DJECE S KOHLEARNIM IMPLANTOM - WWW.PUZNICA.HR

Nabavka implantata na vlastiti račun

Suzana i Ana
Jedan od računa za sustav MED-EL [veća slika]

Od 16-ero djece čiji su roditelji članovi udruge, samo je jedno operirano i dobilo implantat na račun HZZO-a. Svi ostali su sami kupili implantate, a sredstva su dijelom osobna, a dijelom iz osobno skupljanih donacija uz pomoć prijatelja, tiska i medija, karitativnih ustanova i sl. Cijene su se kretale, ovisno o troškovima operacije i bolničkim troškovima od 35.000 DM - 110.000 DM. Danas se cijena jednog Nucleus 24 sustava tvrtke Cochlear kreće oko 20.000 DM, a najnovije generacije oko 40.000 DM.

Situacija se bitno mijenja početkom 2001. godine kada kreće akcija Ministarstva hrvatskih branitelja domovinskog rata, zahvaljujući kojoj je operirano tridesetak djece branitelja. Potaknuti zasigurno time, Ministarstvo zdravstva odobrava prvotno pet, a zatim i pedesetak sustava za ostalu djecu.

Nabavka implantata kroz HZZO i Ministarstvo zdravstva

Prosinac 1999.

Suzana i Ana
Pismo ministru zdravstva [veća slika]

Udruga roditelja djece s kohlearnim implantom je u više navrata tijekom 1999. i 2000. godine tražila od nadležnih organa, Ministarstva zdravstva RH i HZZO-a ure?enje nabave kohlearnih implantata i procesora govora. Nažalost bez uspjeha. Ministarstvo zdravstva upućuje na HZZO, sam HZZO upućuje na bolnicu, kojoj navodno daje novac i za to, a bolnica kaže da nema novaca. Vjerujemo da sama bolnica i nema ponekad novaca ni za urgentnije potrebe.

Uglavnom roditelje gluhe djece se "pozitivnim" tj. pitijskim odgovorima zavarava i odugovlači u konkretnom i konačnom odbijanju. O tome posjedujemo prepisku s nadležnima. Neshvatljivo je i neprihvatljivo izgovaranje na nedostatak novaca, jer mala je cijena za postupak, operaciju i ure?aj kojim i gluhi mogu čuti. Tog novca, vjerujemo, ima, ali ne u samoj bolnici.

Srpanj 2000.

Suzana i Ana
Pismo ministarstvu zdravstva [veća slika]

No, ne samo udruga i roditelji, već i liječnici traže to isto. O tome svjedoči jedno od pisama prof. dr. sc. Borisa Pegana, predstojnika klinike ORL, na kojoj je obavljen i najveći broj operacija te operatera koji je ugradio najveći broj umjetnih pužnica kod naše djece, i prof. dr. sc. Zvonka Kusića, ravnatelja bolnice Sestre milosrdnice. Svojim pismom, upućenom Ministarstvu zdravstva, iniciraju i traže uređenje liste kandidata te nabavke procesora zvuka i implanata na račun Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Ožujak 2001.

Konačno je u 2001. godini donesena odluka o nabavi pet sustava kohlearnih implantata kroz sustav zdravstvenog osiguranja odnosno natječaja HZZO-a, koji bi se trebali ugraditi u Kliničkoj bolnici "Sestre milosrdnice". Za sada se još ne znaju kriteriji za odabir kandidata za operaciju. Dr. Pegan je još 21. veljače inicirao u Ministarstvu zdravstva osnivanje državne komisije koja bi trebala donijeti odluke o tom vrlo delikatnom pitanju. Dr Pegan predlaže da komisiju čine osoba iz Ministarstva kao predsjednik, otokirurg Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice", predstavnik Poliklinike SUVAG i možda predstavnik Udruge roditelja djece s kohlearnim implantom. Za sada nema vijesti da je komisija formirana.

Travanj 2001.

Još nisu javno poznati kriteriji za odabir kandidata.

Rujan 2001.

Situacija je bitno poboljšana. Odobrena je nabava velikog broja sustava kohlearnog implantata i to za Kliničku bolnicu"Sestre milosrdnice" kao i za Kliniku na Šalati. Oni raspolažu s većim brojem umjetnih pužnica što ih se nabavlja preko HZZO-a, a za osiguranike koji nisu na listi Hrvatskih branitelja.

Nabavka implantata kroz Ministarstvo hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

Prosinac 2000.

Ministarstvo hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata je pokrenulo plemenitu i po razmjerima do sada najznačajniju akciju u sustavu brige za gluhu djecu, kojoj je moguće pomoći implantacijom. Radi se o nabavci 30 kohlearnih implantata za djecu branitelja. Novac za tu akciju, od oko 3.500.000 kn, prikupljen je odricanjem djece branitelja od božićnih darova.

Preslik članka u Večernjem listu od 18. 12. 2000.

Ožujak 2001.

Prema obavijestima koje su nam dali zainteresirani roditelji, prvotno je prihvaćena ponuda za kupnju sustava kohlearnog implantata tvrtke Cochlear, a nakon žalbe, zbog nekih proceduralnih grešaka, prihvaćena je ponuda tvrtke MED-EL. Kupljeno je 30 sustava tvrtke MED-EL, a kandidata je nešto više od četrdeset.

Travanj 2001.

Još nisu javno poznati kriteriji za odabir kandidata.

Rujan 2001.

Suzana i Ana
Akcija Ministarstva branitelja [veća slika]

Zahvaljujući akciji Ministarstva branitelja operirano je već tridesetero djece, a akcija prikupljanja sredstava nastavlja se i dalje.

Nabavka implantata kroz akciju Dajmo da čuju

Akcija "Dajmo da čuju" najveći je humanitarni projekt proveden od vremena Domovinskog rata. Naslanja se na akciju Ministarstva hrvatskih branitelja Domovinskog rata "Anamarija u svijetu zvukova" kojom je prikupljen novac za kupnju 30 umjetnih pužnica za gluhu djecu hrvatskih branitelja. Cijena jedne umjetne pužnice je 150.000 kuna, a cilj akcije "Dajmo da čuju" je prikupiti dovoljna novčana sredstva za kupnju pužnica čijom bi ugradnjom oko 85-ero gluhe djece, od kojih su njih 35-ero djeca hrvatskih branitelja, moglo normalno čuti.

Akcija "Dajmo da čuju" počinje 3. prosinca i traje do 25. prosinca 2001. godine. Nositelji ovog velikog humanitarnog projekta su Ministarstvo hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Europapress holding, Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski telekom i Narodni radio.

Vrhunac akcije je veliki koncert u zagrebačkom Domu sportova, 21. prosinca, kojeg će HRT izravno prenositi u program. Koncert je, u organizacijskom i financijskom smislu, poklon akciji Narodnog radija, koji je svoj tradicionalni božićni program i proslavu petogodišnjice rada u potpunosti posvetio akciji "Dajmo da čuju". Svoje sudjelovanje u ovom glazbeno-scenskom spektaklu već su potvrdila najveća imena hrvatskog estradnog, kulturnog i sportskog života.

Žiro račun za uplatu donacija je 30104-637-5951 sa naznakom "donacija za umjetne pužnice", poziv na broj 111946-1. Građani će novac, osim izravnim uplatama na žiro račun akcije, moći donirati i telefonskim pozivom na broj 060 900 000. Cijena jednog poziva je 5 kuna (PDV uključen), i građanima će se iskazati na telefonskom računu za prosinac.

Tijekom trajanja akcije, na gradskim trgovima u Zagrebu (8.prosinca) te Osijeku, Rijeci i Splitu (15. prosinca) održat će se prigodni programi s ciljem animiranja građana za što šire učešće u akciji. Naime, akcija "Dajmo da čuju" akcija je svih građana hrvatske, i trebala bi pokazati da je hrvatsko društvo sposobno brzo se i lako mobilizirati na projektima od općeg dobra.

Javnost će o akciji, cijelim njenim tijekom, svakodnevno biti precizno izvještavana kroz program HTV-a , Hrvatskog radija, sva izdanja Europapress holdinga te programom Narodnog i Obiteljskog radija.

Web stranica: www.dajmodacuju.com

Kontakti:

MHBDR
Andreja Pavlović
glasnogovornica MHBDR
Park stara Trešnjevka 4, 10000 Zagreb
tel: 3657 856, fax: 3657 852

Premisa - društvo za komunikacijski menadžment
Službena PR agencija akcije
Nebojša Taraba
Nazorova 50, 10000 Zagreb
tel: 4877 433, fax: 4855 584

Ta je senzacionalna akcija osigurala oko 15.000.000 Kn i nabavku kohlearnih implantata za praktički sve kojima to može pomoći, te za niz onih koji dolaze. Dio novaca utrošen je za akciju ranog otkrivanja gluhoće i sveobuhvatni probir novorođene djece na gluhoću.