UDRUGA RODITELJA DJECE S KOHLEARNIM IMPLANTOM - WWW.PUZNICA.HR

Članovi Hrvatskog saveza gluhih s miješanim osjećajima prate veliku nacionalnu kampanju za "umjetne pužnice".

S jedne strane raduju se odazivu čitavog naroda na akciju skupljanja sredstava kako bi se omogućila kohlearna implantacija onima koji je trebaju, a nemaju sredstava za plaćanje tako skupog zahvata.

Hrvatski savez gluhih i nagluhih nije protiv kohlearne implantacije - to je pokazao izdavanjem informativnih materijala o ovom načinu tretmana gluhoće, uključujući tu izdanja Hrvatske udruge roditelja djece s implantom, s kojom već dugo surađuje.

S druge strane, baš zato jer smo dobro informirani o stvarnim mogućnostima ove operacije, mi iz Saveza gluhih s velikom zabrinutošću pratimo medijsku propagandu koja daje lažne nade gluhima i roditeljima gluhe djece kako je pronađen čaroban štapić koji će, doslovno, eliminirati gluhoću u Hrvatskoj implantiranjem sve gluhe djece, pa i odraslih.

Na temelju ovakvih obećanja, poznato nam je, obavljaju se implantacije i gdje treba i gdje ne treba. Znamo za slučajeve otvorenog nasilja nad djecom koju protiv njihove volje žele operirati. Nedovoljno informirani roditelji hrle s djecom na operaciju, ne znajući što ih poslije čeka.

Bojimo se da će Hrvatska ovakvim metodama kampanjskih akcija ne samo usrećiti već i unesrećiti mnogu djecu i roditelje. A može doći i na neugodnu poziciju da se zastidi pred svijetom, gdje ovakav način vrbovanja pacijenata više ne prolazi.

U ovom sveščiću dajemo informacije koje smo preko Svjetske federacije gluhih dobili o iskustvima i gledištima u svijetu o kohlearnoj implantaciji. Znamo da ljudi iz udruga gluhih znadu biti pristrani, ali oni su ipak najbliži gluhom svijetu pa njihovo iskustvo, uz objektivne podatke i sud stručnjaka, nitko ne može i ne smije olako odbacivati.

Prevoditelj