UDRUGA RODITELJA DJECE S KOHLEARNIM IMPLANTOM - WWW.PUZNICA.HR

Letci Hrvatske udruge za ranu dijagnostiku oštećenja sluha

Provjera sluha u novorođenčadi, Hrvatska udruga za ranu dijagnosiku oštećenja sluha (www.hurdos.hr), Zagreb, 2003. – PDF, 471 KB

Praćenje razvoja slušanja i govora od rođenja do pete godine života, Hrvatska udruga za ranu dijagnosiku oštećenja sluha (www.hurdos.hr), Zagreb, 2003. – PDF, 513 KB

Akcija Rano otkrivanje gluhoće

Klinika za dječje bolesti Zagreb, Klaićeva 16, Zagreb
Zagreb, 24.02.2002.

Započela provjera sluha u sve novorođenčadi
Prvi put u Hrvatskoj

Zahvaljujući inicijativi Odjela za otorinolaringologiju i audiologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj, krajem prošle godine pokrenuta je akcija Radia 101 (pod nazivom "Echoscreener") i prihvaćen pilot projekt od strane Državnog zavoda za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži, a s osnovnim ciljem započinjanja provjere sluha već u najranijoj dobi. Činjenica da samo rana dijagnoza oštećenja sluha omogućuje i pravovremenu i uspješniju rehabilitaciju, prihvaćena je ne samo od Državnog zavoda, već i od brojnih građana i nekih radnih i političkih organizacija, koji su svojim prilozima omogućili kupnju prvih aparata za provjeru sluha u toj dobi. U mnogim državama svijeta (bez obzira na ekonomsko stanje u državi), na osnovi znanstvenih istraživanja i iskustva, prihvaćeno je da za pravovremenu dijagnozu trajnog oštećenja sluha (koje se u prosjeku javlja u jednog do troje na 1000 novorođene djece, dakle, u Hrvatskoj, u prosjeku u 40 do 120 djece godišnje) valja provjeriti sluh u sve novorođene djece i to prije otpusta iz rodilišta. To je i cilj velikog europskog projekta AHEAD II (Advancement of Hearing Assessment methods and Devices - Immediate Intervention) s partnerima iz 15 zemalja u okviru programa "Quality of Life", kojem se i mi želimo priključiti.

Rezultat inicijative Klinike te podrške javnosti i Državnog zavoda je da je 4.veljače ove godine, prvi puta u Hrvatskoj, započela provjera sluha u sve novorođene djece prije otpusta iz rodilišta, kao i da se sva djeca koja na toj provjeri "ne prođu" u kratkom razdoblju nakon otpusta iz rodilišta dodatno audiološki obrade na Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj. Prvo rodilište koje je to počelo provoditi je Odjel neonatologije (voditeljica prim. dr. Koprčina) Klinike za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice "Sv. Duh", te je do danas (dakle, u 20 dana) provjeren sluh u 150 djece. Provjera sluha provodi se tehnikom bilježenja odgovora pužnice na zvučni podražaj (evocirane otoakustičke emisije). Pretragu je prije desetak godina prvi u Hrvatsku uveo prim.dr.sc. B. Marn, koji je i voditelj projekta. Traje kratko (u prosjeku desetak sekundi za jedno uho), potpuno je bezbolna, zvučni podražaj je umjerene jačine, a provodi se dok dijete spava, najčešće oko jedan sat nakon hranjenja. Provode je četiri posebno educirane medicinske sestre s Odjela i to kroz sve dane u tjednu, uključujući vikend. Roditelji su u otpusnom pismu obaviješteni o rezultatu pretrage i po potrebi dobivaju preporuku o daljnjim postupcima. Prvi rezultati pokazuju da je ovakvu metodologiju ispitivanja moguće uspješno provesti, nakon edukacije, u svim rodilištima Hrvatske i to vrlo brzo i na svjetskoj razini.

Važnost rane dijagnoze oštećenja sluha prepoznata je i tijekom velike i u mnogim dimenzijama najveće nacionalne humanitarne akcije "Dajmo da čuju". Kroz tu akciju, kojoj su se odazvali gotovo svi ljudi Hrvatske, uz podršku Ministarstva branitelja kao i Ministarstva zdravstva, omogućit će se svim (ili gotovo svim) rodilištima u Hrvatskoj aparat za provjeru sluha kakav koristi i rodilište na "Sv. Duhu". Vjerujemo da edukacija kadrova koji će ispitivanje provoditi, kao i kasnija dijagnostička obrada u one djece kojima je to potrebno, neće biti problem, jer će se osnovati posebna udruga koja će objediniti stručnjake različitih struka i kroz praktične seminare ubrzano osposobiti sve one koji će se ovom problematikom baviti.